PayPal BTW verwerken in de administratie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

PayPal BTW verwerken in de administratie

PayPal is een financiële dienstverlener zodat de PaYPal kosten zonder B.T.W zijn. (Geldt ook voor verzekeringen en andere banken.)

Bij een verkoop berekent PayPal altijd wat kosten.

Bij een inkoop worden geen kosten berekend door PayPal.

Inkopen buiten Europa via PayPal

Bij inkoop van bijvoorbeeld een elektronische diens uit Amerika in dollars dat omgerekend bijvoorbeeld 100 euro is, zoals voor het verkrijgen van inloggegevens voor het gebruik van bepaalde  software, krijg je van PayPal een betaaloverzicht waar vaak geen factuur bij zit van de verkoper.

Over het bedrag moet echter wel wel vaak de omzetbelasting berekend worden, waarbij het Nederlands.B.T.W-tarief gehanteerd wordt.  Bij andere meer fysieke goederen loopt dit via de douane en komen bij bepaalde goederen ook invoerrechten kijken.

Als er regelmatig wordt ingevoerd kan er ook gebruik gemaakt worden van de verleggingsregeling.  De BTW loopt dan niet meer via de douane, maar via de btw-aangifte. Om daar gebruik van te maken is een vergunning nodig.  Het zogenaamde artikel 23 vergunning kan je bij de Belastingdienst aanvragen.

Over een electronische dienst is het tarief 21%. In de aangifte van de omzetbelasting moet dan ook  op regel 4a Levering of diensten buiten Europa dat bedrag van 100 euro  vermeld worden en daar achter het berekende bedrag 21% B.T.W (21 euro).

In kolom 5b Voorbelasting kan je die berekende B.T.W. (21 euro) direct weer als voorbelasting aftrekken.

Op deze manier kost het de ondernemer geen B.T.W. maar de Belastingdienst weet op die manier wel de omzet van de buitenlandse prestaties. En dat is dan ook de bedoeling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *