Page content

Auto van de zaak

Auto van de zaak

Bij het opvoeren van een auto voor de zaak zijn er twee mogelijkheden:

Bij minder dan 500 km privé gebruik moet men een rittenadministratie bijhouden zodat men dat kan aantonen.

Dan geen bijtelling.

Bij meer dan 500 km privé gebruik dan wel een bijtelling op basis van cataloguswaarde.

Voor een twee auto geldt hetzelfde.

Als men de auto voornamelijk privé gebruikt en af en toe voor de zaak gebruikt, dan moet men een km administratie bijhouden om de zakelijke km’s aan te tonen. Het aantal km’s maal 19 cent is dan als autokosten aftrekbaar.

In principe moet men de keus bij aanschaf van de auto maken.

Alleen als er echt iets veranderd, dan kan men een verzoek doen bij de Belastingdienst om de auto anders te etiketteren.

Bijvoorbeeld: Een auto die als privé werd opgevoerd, wordt nu voor meer dan 90% voor de zaak gebruikt.

Over het algemeen is een berekening nodig op grond van cataloguswaarde, het aantal km’s dat men zakelijk rijdt en dergelijke om te bepalen wat het meest gunstig is. Een Belastingadviseur zou hierover informatie kunnen geven.

Sommige auto’s zijn zo milieuvriendelijk dat de bijtelling 0% is. Dit soort stimuleringsmaatregelen zijn meestal tijdelijk.

Dus afhankelijk van het Belastingjaar van aangifte.

Er is ook een B.T.W bijtelling bij zakelijk gebruik. Die kan weer weer opgevoerd worden als autokosten voor de Inkomstenbelasting!

 

Franciscus-Ockhuisen
Ik ben geboren in Amsterdam. Inmiddels veel ervaring opgedaan met financiële administraties in Utrecht. Sinds 1-7-2011 ben ik eigenaar van Administratiekantoor Hulp en Gemak, waar ik de oprichter van ben. Ik ben gespecialiseerd in het helpen van particulieren en ZZP-ers bij hun boekhouding en Belastingzaken. Ik ben ook mede oprichter van de ondernemerscoöperatie DOK030 UA die sinds 1-10-2014 geopend is. In mijn vrije tijd hou ik me bezig met filosofie en met reizen naar landen met veel natuur en dieren.

Comment Section

0 reacties op “Auto van de zaak

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.