Page content

Schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid

 

Vooral in de zorg, het onderwijs en in de bouw was volgens de belastingdienst vaak sprake van schijnzelfstandigheid.
Bij schijnzelfstandigheid zou iemand eigenlijk in loondienst moeten, terwijl de indruk gewekt wordt dat iemand zelfstandig ondernemer is.
In dat geval is er geen arbeidsovereenkomst, waardoor de zelfstandig ondernemer zelf voor het afdragen van zijn belasting en ZVW premies moet zorgen.

Een van de criteria is bij schijnzelfstandigheid dat er sprake is van een gezagsverhouding, of in het geval dat er maar sprake is van één (grote) opdrachtgever, waardoor de zelfstandig ondernemer totaal van deze opdrachtgever afhankelijk is.

Het is dus zaak alles goed vast te leggen in een overeenkomst van opdracht als je problemen met de Belastingdienst wil voorkomen. Vandaar dat in 2016 er veel te doen is geweest over de DBA, die de VAR is gaan vervangen.

 

Franciscus-Ockhuisen
Ik ben geboren in Amsterdam.Inmiddels veel ervaring opgedaan met financiële administraties in Utrecht.Sinds 1-7-2011 ben ik eigenaar van Administratiekantoor Hulp en Gemak, waar ik de oprichter van ben.Ik ben gespecialiseerd in het helpen van particulieren en ZZP-ers bij hun boekhouding en Belastingzaken.Ik ben ook mede oprichter van de ondernemerscoöperatie DOK030 UA die sinds 1-10-2014 geopend is.In mijn vrije tijd hou ik me bezig met filosofie en met reizen naar landen met veel natuur en dieren.

Comment Section

0 reacties op “Schijnzelfstandigheid

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.