Page content

Partneralimentatie en kindregelingen 2015

Partneralimentatie en kindregelingen 2015

Door de alimentatieverplichting en de verdeling van het huwelijkse vermogen zoals die van het pensioen, is er gedurende lange tijd geen sprake van een totale scheiding.

Doordat de vrouw de laatste jaren steeds economisch onafhankelijker wordt, gaat er in 2015 veel veranderen.

Van de 11 kindregelingen blijven er vier over. Dat zijn:

1. kinderbijslag

2. kindgebonden budget

3. combinatiekorting

4. kinderopvangtoeslag

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen, van het aantal kinderen en van de leeftijd van de kinderen. Bij een te hoog eigen vermogen vervalt de kinderopvangtoeslag. Een te hoog eigen vermogen ligt tussen de € 21.139 en € 49.123. Het bedrag is  afhankelijk van de situatie (wel of geen a.o.w leeftijd, van de hoogte van het inkomen).

De inkomensafhankelijk combinatiekorting is bedoeld als een tegemoetkoming voor werkende ouders met jonge kinderen. Zo wordt het voor ouders aantrekkelijker om te gaan werken, zolang de  kinderen nog  jonger zijn dan 12.

Tot en met  het jaar 2014 moet de leeftijd van de kinderen jonger zijn dan 21 jaar om in aanmerking te komen voor aftrek levensonderhoud in verband met kinderalimentatie.

Het kind mag daarbij  geen recht hebben op studiefinanciering en de rechthebbende ouder  die recht heeft op de aftrekpost levensonderhoud mag niet niet de kinderbijslag ontvangen.

Per 1 januari 2015 vervalt de aftrek voor levensonderhoud i.v.m. de betaalde kinderalimentatie.

In 2015 ontvangt de vrouw een fiscaal lagere tegemoetkoming voor haar specifieke één-ouder situatie omdat er nog maar 4 kindregelingen overblijven, terwijl de man de aftrek voor levensonderhoud i.v.m.  zijn betaalde kinderalimentatie gaat missen.

Over het algemeen is het niet zo makkelijk om alleen voor fiscale redenen naar de rechter te gaan met het doel de kinderalimentatie te verlagen en de partneralimentatie te verhogen, om de nadelige gevolgen van deze nieuwe regels te omzeilen.

De truuk zou dan zijn, dat door een hogere de partneralimentatie te betalen, er voor de betaler meer af te trekken valt, terwijl de ontvanger van de partneralimentatie meer belast wordt. De Belastingdienst zal daar in  2015 zeker alert op reageren, waardoor deze truuk tegengegaan zal worden.

Dus ook in 2015 zal de scheiding opnieuw even financieel voelbaar zijn.

 

Franciscus-Ockhuisen
Ik ben geboren in Amsterdam. Inmiddels veel ervaring opgedaan met financiële administraties in Utrecht. Sinds 1-7-2011 ben ik eigenaar van Administratiekantoor Hulp en Gemak, waar ik de oprichter van ben. Ik ben gespecialiseerd in het helpen van particulieren en ZZP-ers bij hun boekhouding en Belastingzaken. Ik ben ook mede oprichter van de ondernemerscoöperatie DOK030 UA die sinds 1-10-2014 geopend is. In mijn vrije tijd hou ik me bezig met filosofie en met reizen naar landen met veel natuur en dieren.

Comment Section

0 reacties op “Partneralimentatie en kindregelingen 2015

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.