Geldzaken in het buitenland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het is verstandig om over meerdere betaalmogelijkheden te beschikken als men op reis gaat naar het buitenland. Denk aan een creditcard, een bankpas en aan wat contant geld.

Het is zaak om deze middelen zodanig over je spullen en je lichaam te verdelen, dat  de kans heel klein is dat je alles in één keer kwijt kan  raken door diefstal of verlies of door schade.

Binnen de Euro-landen

In formeer bij je bank of bepaalde gebieden ook tot de Euro-landen behoren.

De Kanaaleilanden Guernsey en Jersey worden niet bij alle banken tot de Euro-landen gerekend.

Pinpas

Het is goed te weten dat betalen met een pinpas en het pinnen (geld opnemen) zelf gratis zijn binnen de Eurolanden.

Creditcard

Meestal is er een maximum per dag opneembaar bij een geldautomaat, bijv. € 400.

Met een duurdere creditcard kan dat € 1000 zijn.

In het buitenland kan dat opname bedrag per soort bank nog lager uitvallen.

Voor een geldopname met de creditcard moet er net als in Nederland meestal bij een geldautomaat € 4,50 aan transactiekosten betaald worden. (Het bedrag kan per bank verschillen.)

Bij opname aan een balie, wat meestal  alleen in het buitenland mogelijk is, zijn de transactiekosten bijvoorbeeld 3% van het opgenomen bedrag met een minimum van bijvoorbeeld  €4,50.

Er zijn verschillende soorten credit kaarten per bank, waardoor het zinvol is om van te voren te informeren wat de precieze voorwaarden zijn.

Aankoopverzekering Creditcard

Met een creditcard zijn vrijwel alle aankopen 180 dagen verzekerd tegen schade of verlies of diefstal tot een bedrag van als het bedrag hoger is dan € 50.

bijvoorbeeld € 2.000 per gebeurtenis en tot bijvoorbeeld maximum

van  € 5.000 per jaar, afhankelijk van het soort bank.

Bij een duurdere creditcard is de verzekeringsduur meestal tot 1 jaar na aankoop.

Vaak is de dekking wereldwijd.

Uiteraard mag er geen sprake zijn van fraude, opzet of grove nalatigheid.

Het is bovendien verplicht om het nadelig voorval direct na ontdekking te melden aan de bank en direct erna aangifte te doen bij de politie.

Er is ook een alarmnummer van de bank waarmee de creditcard geblokkeerd kan worden.

Vlieg tickets

Creditcards zijn populair voor het betalen van online geboekte reizen, ondanks de flinke toeslagen.  KLM als voorbeeld,  rekent 15 euro extra voor een ticket naar New York.  Vanaf het einde van dit jaar mag dat niet meer, want dan mogen ondernemers voor betalingen met creditcards en betaalpassen geen extra kosten opvoeren, vanwege de nieuwe Europese regels.

Het is ook verstandig om alleen reizen te nemen waarbij je mag betalen met je creditcard.

Oplichters staan meestal niet toe dat je met een creditcard betaald omdat je dan verzekerd bent tegen hun praktijken. Dit voorkomt dat je vakantie in rook op gaat als hun bedrijf ineens failliet is, en de meestal nieuwe eigenaar met de noorderzon vertrokken is. Als het toch gebeurt, dan ben je er in ieder geval  tegen verzekerd als je de reis met een creditcard betaald hebt..

Geld Terug Service Creditcard

Als er  schade optreedt na levering ben je ook verzekerd,  bijvoorbeeld, er wordt een technisch apparaat gekocht, die aan diggelen valt, omdat je ergens over uitglijdt. In dit soort gevallen kan je het beste contact opnemen met de klantenservice van je bank.

Als er bij de levering van een product  al schade is dan kan het betaalde bedrag via de creditcard binnen bijvoorbeeld 120 dagen na de afgesproken leverdatum teruggevraagd worden bij de bank.

Bij een onterechte afschrijving, bijvoorbeeld van een borg, dat niet afgesproken is, kan men ook contact opnemen met de bank om dit te onderzoeken. Als het terecht is geldt hiervoor ook de geld terug service.

Bij deze laatste twee voorbeelden moet wel eerst het bedrijf benaderd worden om ze de kans te geven om  met een oplossing te komen.

Bagage, vluchtvertraging en hulpverleningsverzekering Creditcard

Bij de duurdere creditkaarten is er ook nog een bagage, vluchtvertraging en hulpverleningsverzekering.

Als de bagage bijvoorbeeld 4 uur later aankomt dan het vliegtuig, dan kunnen noodzakelijke kosten voor aanschaf toiletartikelen en kosten van kleding vergoed worden.

Ook kosten van hulpverlening bij ziekte in het buitenland worden dan vergoed.

Lees hiervoor de polisvoorwaarden van de aangeschafte verzekering die bij de duurdere creditcard hoort (die creditcard heet meestal iets anders).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *